Update vanuit Zuid-Afrika (4/5): Kaapstad

Na het bezoek in Durban zijn wij nu terecht gekomen in Kaapstad. In deze stad blijven wij versteld staan van het werk van ons project hier, The Homestead. Wij vroegen Paul Hooper (directeur The Homestead) om de huidige status te beschrijven van het belangrijke werk wat hij hier met zijn team doet met straatkinderen.

Op dit moment verkeerd The Homestead in een financieel uitdagende positie. Doordat de focus eerder dit jaar volledig op het werk met de kinderen heeft gelegen en het op orde krijgen van de wijzigingen, kreeg fondsenwerving niet de prioriteit in de agenda’s van The Homestead. Stichting Red het Talent draagt continue bij aan het succes van het programma. Maar zonder jullie bijdrage kunnen onze projecten, zoals The Homestead, het verschil niet maken. Direct een bijdrage leveren kan eenmalig of maandelijks.

The Homestead is misschien wel het meest succesvolle project met straatkinderen ter wereld, maar dat betekent niet dat het project stil blijft staan. Vorig jaar is er een grote verandering doorgevoerd m.b.t. twee locaties. De shelter in Woodstock/District Six, welke dankzij de opbrengsten van Tour for Talent 2014 volledig gerenoveerd kon worden, was voor de verandering een intake shelter. Dit was de eerste fase waar de kinderen onder de verantwoording van The Homestead vielen. De andere locatie m.b.t. de wijziging is het kindertehuis in Khayelitsha. Voorheen was dit het deel voor stabilisatie en konden de kinderen daar terecht voor hun laatste periode van re-integratie. Door de wijziging van Paul Hooper is de shelter in Woodstock/District Six nu een ‘Launch Pad’ waar kinderen hun laatste fase kunnen doorlopen. De intakeshelter is verplaatst naar het kindertehuis in Khayelitsha. 

In de oude situatie hadden de kinderen, die net van straat kwamen, altijd de verleiding en mogelijkheid om terug de straat op te gaan. Een uitweg wanneer verveling toesloeg. Wij geloven er niet in dat je kinderen op kan sluiten en verplichten. Dit zorgt voor vertraging van het proces omdat zij telkens de grens zullen opzoeken en weerstand bieden aan de social workers. In de nieuwe situatie kunnen wij de kinderen de vrijheid blijven geven, zij moeten zelf de straten willen verlaten. Nu zitten zij in het kindertehuis waar andere voormalig straatkinderen ook verblijven. Dit zorgt voor veel minder verveling en de andere kinderen die verder in het proces zitten stimuleren deze kinderen de straten definitief achter zich te laten. Het kindertehuis is van een dusdanig formaat dat de kinderen op de juiste momenten gescheiden zijn, zodat processen niet in gevaar komen. 

Met ‘The Launch Pad’ is de spreekwoordelijke spijker op de kop geslagen. Het kindertehuis was altijd een zorgzame omgeving. Iets wat de kinderen niet motiveerde om zelfstandig te worden. De, veelal, oudere kinderen die klaar werden gestoomd voor re-integratie konden altijd gebruik maken van de faciliteiten welke bedoeld waren voor de kinderen die nog niet zo ver waren. De was werd gedaan, eten werd gemaakt en zij waren toch wel dominant aanwezig ten opzichte van de jongere kinderen. Wat geheel logisch is gezien hun leeftijd; ze bevinden zich in de fase van pubertijd. Doordat deze kinderen nu op een aparte locatie zitten kunnen de faciliteiten terug geschroefd worden en moeten zij meer voor zichzelf zorgen. Zelf verantwoording nemen voor hun dag: wakker worden, ontbijt maken, klaar maken voor school of werk, huiswerk maken, op tijd gaan slapen, etc. Door deze wijziging wordt zelfstandigheid gestimuleerd en leren ze op eigen benen te staan.

De wijzigingen zijn een groot succes en daar zijn wij trots op. Het is fantastisch om te zien dat een succesvol project niet stil staat en altijd blijft door ontwikkelen en processen blijft verbeteren. Juist die laatste fase van re-integratie, daar kunnen wij een grote bijdrage voor leveren met het kennisdelingsprogramma welke samen met DIT IS WIJS opgezet kan worden. Bij re-integratie krijg je te zien hoe belangrijk het werk is met straatkinderen. Het niveau van re-integratie moet zo hoog als mogelijk worden!

Geschreven door: Leon Leeferink & Anne Smaling

Stichting Red het Talent is op dit moment bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor het opzetten van een stage- en vrijwilligersprogramma in Zuid-Afrika. Dit gebeurt in samenwerking met DIT IS WIJS. Iedere week zal er een update geplaatst worden met de ervaringen. 

Bekijk ook ons interview met DIT IS WIJS: klik hier

Update vanuit Zuid-Afrika (4/5): Kaapstad // Red het Talent

Geef nu!

Geef nu éénmalig een bedrag of geef maandelijks door middel van een automatische incasso. Met jouw gift draag je bij aan de verbetering van de levens van straatkinderen in Zuid-Afrika.

Vrienden van Red het Talent

 • Gopisingh - Van Os Notarissen // Red het Talent
 • MD Service // Red het Talent
 • Roks Comfort // Red het Talent
 • Flynth adviseurs en accountants // Red het Talent
 • P.G.M. Bakker Vastgoed // Red het Talent
 • The Force Online B.V. // Red het Talent
 • Bike Koerier Alphen // Red het Talent
 • Dit is wijs groep // Red het Talent
 • zoetemelk media service // Red het Talent
 • Hashtag Recht // Red het Talent
 • Makelaardij Van Brussel // Red het Talent
 • TekstBuis // Red het Talent
 • ENNL Effective Business Solutions // Red het Talent
 • Pursue PT // Red het Talent
 • WEA Gouda // Red het Talent
 • DM Projectorganisatie & Bouwadvies // Red het Talent
 • Tauro // Red het Talent