Update vanuit Zuid- Afrika (5/5): Vrijwilligers in Kaapstad

De laatste week in Kaapstad is ingegaan. De afgelopen tijd zijn er veel gesprekken gevoerd met de verschillende partijen die Red het Talent bij de ontwikkeling van het kennisdelingsprogramma wil betrekken. Uit alle fronten wordt duidelijk dat dit een stap in de goede richting is om systematisch het verschil te blijven maken. Ook kwam er deze week een social-media influencer bij die ons gaat helpen met maken van video’s én het op de kaart zetten van ons beoogde nieuwe programma.

Met Paul Hooper, directeur van The Homestead, was er een verhelderend gesprekken over het opstarten van een dergelijk programma voor stagiaires en vrijwilligers. Hij kwam vooral met praktische punten vanuit het oogpunt van het project, wat natuurlijk ook logisch is. Wat wij vanuit Red het Talent dan ook willen is het project zo veel als mogelijk ontlasten en vooral profijt brengen met zo min als mogelijk lasten. Dit alles om het werk met straatkinderen wat onze projecten niet te verstoren, maar te verbeteren. 

Voor zowel Red het Talent, als voor de projecten, is het van belang dat dit programma bijdraagt aan het bevorderen van het niveau van re-integratie. Uit de gesprekken is voortgekomen dat er vooral vraag is naar een zekere expertise en kennis, die gebruikt kan worden om dit niveau te verhogen. Juist hierin denkt Red het Talent een verschil te kunnen maken, en een flinke stap te kunnen zetten. Met de inbreng van studenten uit Nederland, en tevens vrijwilligers die hun talenten en kennis willen inzetten, kunnen we iets vernieuwends brengen, en meerwaarde creëren voor de projecten.

Het is fijn om te merken dat het idee van een kennisdelingsprogramma aanslaat bij de projecten. Het idee wordt met open armen en geeft goede, opbouwende feedback, waarmee dit we dit programma van een goede basis kunnen gaan voorzien.

Uiteraard zijn de verschillende projecten in Kaapstad bezocht. We konden vorige week al vermelden dat het werk in de “Launch Pad” van the Homestead zijn vruchten afwerpt. Ook de andere locaties boeken succes, die zich bezighouden met preventie en interventie. Het kindertehuis in Khayelitsha moest vorig jaar zowel financieel als mentaal een flinke klap opvangen door de brand in een van woon- en slaapruimtes waar een deel van de jongens verblijft. Inmiddels is de boel flink opgeknapt, en ziet alles er weer netjes uit, compleet met vrolijke kleuren en genoeg ruimte. 

De afgelopen week is ons gezelschap gegroeid met de komst van Lisa Kolster. Lisa is een social-media influencer, met oa. 55.000 volgers op Instagram, die speciaal voor Red het Talent haar talenten heeft ingezet om de projecten en het werk van de stichting op een goede manier in beeld te brengen. Er is een promotievideo gegeven aan het project The Homestead, ook zijn er opnames gemaakt voor Red het Talent m.b.t. het kennisdelingsprogramma. Tevens heeft Red het Talent met Lisa iemand die op social media exact de doelgroep weet te bereiken voor het kennisdelingsprogramma.

Daarmee kunnen we de periode van onderzoek gaan afronden. Er ligt een rapport wat in Nederland door het bestuur van Stichting Red het Talent besproken gaat worden. Het is een rapport waar wij trots op zijn en waar wij toekomst in zien. De aankomende periode zal duidelijk worden of Stichting Red het Talent ook daadwerkelijk het kennisdelingsprogramma gaat opzetten, maar het gevoel is zeer positief.

Geschreven door: Leon Leeferink & Anne Smaling

Stichting Red het Talent is op dit moment bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor het opzetten van een stage- en vrijwilligersprogramma in Zuid-Afrika. Dit gebeurt in samenwerking met DIT IS WIJS. Iedere week zal er een update geplaatst worden met de ervaringen. 

Bekijk ook ons interview met DIT IS WIJS: klik hier

Update vanuit Zuid- Afrika (5/5): Vrijwilligers in Kaapstad // Red het Talent

Geef nu!

Geef nu éénmalig een bedrag of geef maandelijks door middel van een automatische incasso. Met jouw gift draag je bij aan de verbetering van de levens van straatkinderen in Zuid-Afrika.

Vrienden van Red het Talent

 • zoetemelk media service // Red het Talent
 • DM Projectorganisatie & Bouwadvies // Red het Talent
 • WEA Gouda // Red het Talent
 • ENNL Effective Business Solutions // Red het Talent
 • Gopisingh - Van Os Notarissen // Red het Talent
 • TekstBuis // Red het Talent
 • Pursue PT // Red het Talent
 • MD Service // Red het Talent
 • Dit is wijs groep // Red het Talent
 • Flynth adviseurs en accountants // Red het Talent
 • Bike Koerier Alphen // Red het Talent
 • P.G.M. Bakker Vastgoed // Red het Talent
 • Roks Comfort // Red het Talent
 • Hashtag Recht // Red het Talent
 • The Force Online B.V. // Red het Talent
 • Tauro // Red het Talent
 • Makelaardij Van Brussel // Red het Talent